Správna, vyvážená výživa je súčasťou procesu, ktorý nazývame zdravý životný štýl. Vhodná strava je jedným z kľúčových faktorov, ktorý spolu s fyzickou aktivitou môže udržať zdravie a znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení až o 70 percent a onkologických ochorení o 40 percent. Ako môžeme docieliť to, aby sme si zdravie nielen udržali, ale ho aj podporili a zachovali si pri tom ideálnu telesnú hmotnosť? Ako sa dá úspešne schudnúť? Odpovede na tieto otázky sa dozvieme vo Vede v CENTRE vo štvrtok 26. októbra 2023 o 17.00 hod. v CVTI SR na Lamačskej ceste 8A v Bratislave.
Zdravá výživa je dlhodobý celoživotný štýl stravovania, ktorý preferuje pestré potraviny s vysokou nutričnou hodnotou. Zdraviu prospešná strava, založená najmä na potravinách rastlinného pôvodu, pozostáva zo zeleniny, z ovocia, zo strukovín, z orechov, celozrnných výrobkov, zo zdravých tukov a omega-3 mastných kyselín. Rovnako dôležité je uprednostňovať čo najviac primárnych potravín a čo najmenej spracovaných. Medzi také zaraďujeme napríklad spracované mäso a mäsové výrobky, jedlá a nápoje s pridaným cukrom, tukom a soľou či sladené a alkoholické nápoje. Prevažne rastlinná strava dopestovaná lokálne je zároveň šetrná k životnému prostrediu a k našej planéte. V prednáške sa dozvieme, prečo by v jedálničku nemala chýbať ani vláknina, hoci neobsahuje nijakú energiu ani nutrienty, a ako cez črevný mikrobióm ovplyvňuje funkciu imunity, metabolizmu i činnosť mozgu.
Doc. MUDr. Adela Penesová, PhD., pôsobí v oddelení klinického výskumu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. Špecializuje sa najmä na výskum obezity a sklerózy multiplex. Dva a pol roka pracovala v National Institute of Health (NIH) v sekcii pre výskum obezity a diabetu (vo Phoenixe v Arizone, USA). Je autorkou alebo spoluautorkou viac ako 77 vedeckých publikácií s viac ako 700 citáciami, h index 16 (SCOPUS). Momentálne je zodpovednou riešiteľkou projektov so zameraním na výskum asociácie medzi črevným mikrobiómom, metabolickými poruchami u pacientov s chronickými ochoreniami a obezitou. Je odbornou garantkou slovenského nutričného softvéru Planeat (www.planeat.sk). Na Lekárskej fakulte Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave vyučuje patologickú fyziológiu a na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave klinickú výživu. Je prezidentkou Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu.
Podujatie sa uskutoční 26. októbra 2023 o 17.00 hod. v CVTI SR na Lamačskej ceste 8A v Bratislave v konferenčnej miestnosti na 2. poschodí. Prednáška sa bude zároveň streamovať a záznam z nej bude neskôr dostupný na YouTube CVTI SR. Ak vás táto téma zaujala, otázky k nej posielajte do 25. októbra 2023 na e-mail ncpvat@cvtisr.sk.
Zdroj: NCPVaT