Vedecká cukráreň │Farby, tvary a vône. Ako sa naučili rastliny zvádzať?

Pri rozmnožovaní ide väčšinou o jedno jediné, ako dostať samčie pohlavné bunky k samičím. Stratégia, ako to dosiahnuť, môže zahŕňať imponovanie samičke, ako to vidíme napríklad u pávov. U rastlín prenos pohlavných buniek kedysi zabezpečovala voda, no po tom, čo sa dostali na súš, sa všetko zmenilo. Keďže sa nemôžu presúvať, potrebujú pri tomto prenose pomoc. Tak vlastne vznikol „páví chvost“ rastlín, čiže kvet. Nie je však určený na imponovanie vlastnému druhu, ale niekomu úplne inému – opeľovačom.

V prednáške sa dozviete viac o tomto fascinujúcom vzťahu prevažne medzi hmyzom a rastlinami, ktorý sa vyvíjal milióny rokov a viedol k úžasnej rozmanitosti farieb a tvarov kvetov. Zároveň si na exponátoch prakticky ukážeme, aké techniky využívajú semená na to, aby sa rozšírili čo najďalej. Otázky pre prednášajúcu môžete zasielať mailom na vnd@cvtisr.sk do 18. 9. 2022. Videozáznam z podujatia bude neskôr zverejnený na YouTube CVTI SR.

HOSŤ:

Ing. Mgr. Eva Zahradníková, PhD., je botanička, ktorá sa rada delí o fascinujúce poznatky zo sveta rastlín nielen so študentmi PriF UK v BA, ale aj so všetkými, ktorých táto téma zaujíma. V práci sa venuje najmä starnutiu a dlhovekosti stromov.

Skúma napríklad mutácie, ktoré nastávajú v priebehu ich života, a vytvárajú tak z jedného stromu genetickú mozaiku. Vyučuje tiež predmet Úžitkové rastliny a zaujíma sa o históriu i budúcnosť spolunažívania  rastlín a človeka.

Septembrová vedecká cukráreň sa koná pri príležitosti Európskej noci výskumníkov 2022

Septembrová vedecká cukráreň je sprievodným podujatím festivalu vedy Európska noc výskumníkov (ENV) 2022. Hlavný program podujatia ENV sa uskutoční 30. 9. 2022 v priestoroch Starej tržnice a v jej okolí. Súčasťou festivalu vedy budú rôzne sprievodné podujatia, najmä prednášky, vedecké kaviarne, vedecké cukrárne, workshopy, súťaže či podcasty, ktoré ponúknu zaujímavé prezentácie výnimočných slovenských vedcov. Bližšie informácie nájdete na www.nocvyskumnikov.skwww.vedanadosah.sk.

Vedecká cukráreň │Farby, tvary a vône. Ako sa naučili rastliny zvádzať?

HOSŤ: Ing. Mgr. Eva Zahradníková, PhD.,

Katedra botaniky, Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského v Bratislave

pondelok 19. 9. 2022 o 9.00 hod., 2. poschodie budovy CVTI SR na Lamačskej ceste 8/A

 

 

 

 

Posledný update stránky: 2022-09-07 10:52