Ešte na začiatku 20. storočia sa vedci domnievali, že spánok je pasívny stav podobný smrti. Hoci ľudské telo počas spánku najmä nehybne leží, v mozgu sa striedajú epizódy odpočinku s vysoko aktívnou činnosťou. V niektorých častiach spánku je mozog dokonca aktívnejší ako cez deň. Dostatočná dĺžka a kvalita nočného spánku je potrebná pre zdravý fyzický i psychický vývin človeka.
Narušeniu spánku dokáže telo krátkodobo vzdorovať, no pri dlhodobej absencii kvalitného spánku dochádza k závažným zmenám, ktoré ovplyvňujú telesné zdravie i mentálny výkon, náladu a správanie počas dňa. Dá sa v dnešnom uponáhľanom svete plnom stresu a moderných technológií dlhodobo dobre a zdravo spávať? Ak áno, čo všetko by sme mali pre to urobiť a čomu sa naopak vyvarovať?
Otázky pre prednášajúceho môžete zasielať mailom na vnd@cvtisr.sk do 13. 2. 2023. Videozáznam z podujatia bude neskôr zverejnený na YouTube CVTI SR.
HOSŤ: MUDr. Martin Kucharík, PhD., vyštudoval 1. Lekársku fakultu Karlovej univerzity v Prahe. Pôsobil na Neurologickej klinike I. Lekárskej fakulty Karlovej univerzity, vo Všeobecnej fakultnej nemocnici v Prahe a tiež na II. Neurologickej klinike Lekárskej fakulty UK a UNB v Bratislave. Neskôr sa ako neurológ začal špecializovať na cievne ochorenia mozgu v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave.
Od novembra 2017 rozvíja s tímom multiodborových špecialistov komplexné neurointervenčné pracovisko – Centrum intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby (CINRE) v Bratislave. V rámci vedeckého výskumu a doktorandského štúdia sa venoval aj problematike spánkových porúch a telemedicíne.
VEDECKÁ CUKRÁREŇ│Čo sa deje v mozgu, keď spíme a ako na to vplývajú technológie?
14. 2. 2023 o 9.00 hod. v CVTI SR │hosť: MUDr. Martin Kucharík, PhD.
Čo je Vedecká cukráreň?
Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) v Bratislave oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike. Vo vedeckej cukrárni sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút vystúpenie vedca a 45 minút diskusia).